گرامیداشت از سالروز وفات استاد بشیر هروی
تاریخ نشر جمعه ۲۲ نوامبر ۲۰۱۳ هالند
سی ودومین سال وفات استاد بشیر هروی گرامی باد
محمد مهدی بشیر
دوستان محترم ، دانشمندان گرامی ، فرهنگییان گرامی و خواننده گان نهایت عزیز ، ضمن عرض سلام و احترامات به اطلاع شما عزیزان بزرگوار میرسانم که :
امروز جمعه اول قوس سال ۱۳۹۲ خورشیدی مصادف است با ۲۲ نوامبر سال ۲۰۱۳ میلادی یعنی پوره سی و دو سال قبل از امروز در سحر گاه اول قوس سال ۱۳۶۰خورشیدی پدر عزیز ما که یکی از فرهنگیان شناخته شده کشور بود در سن ۶۲سا لگی پس از ادای نماز صبح در شهر تهران کشور ایران در مها جرت و دور از وطن جهان فانی را وداع ګفت و به دیار باقی شتافت ودر عصر روز دوم قوس در شهر مقدس مشهد در بهشت رضا به خاک سپرده شد روحش شاد و یادش گرامی باد.
پدر مرحوم ما زنده یاد استاد علی اصغر بشیر هروی ، در سال ۱۲۹۸ هجری شمسی در مهد تمدن و فرهنگ شهر باستانی هرات دیده بجهان گشود..
مرحوم استاد بشیر در شهر هرات نشو و نما نمود و از ویژه گی های که وی را از سایر دانشمندان همطرازش متمایز می ساخت اینست که وی هیچگاهی در مکاتب رسمی تحصیل نکرد، اما ذکاوت و هوش سرشارش چون نابغه ای او را به بلندترین درجهء تحصیلی ارتقاء داد و با ذهن و ذکاوت خارق العاده ای که داشت ، دیری نپایید که از محضر بزرگان و استادید آن شهر استفاده اعظم برد و به علوم متداول عصر آشنایی حاصل نموده و با علاقهء سرشاری که به فرهنگ و ادبیات وطنش داشت از سنین جوانی به مطالعهء کتب و رسالات دانشمندان و فضلا پرداخت و به نوشتن مقالات و سرودن اشعار رو آورد و در کوتاه ترین زمان ممکن بعنوان شخصیت بارز فرهنگی موفق شد و در جامعه عرض اندام گرد.
پدرما علاوه از زبان فارسی دری که زبان مادری اش بود به زبان های پشتو ، عربی ، انگلیسی و اسپرانتو تسلط کامل داشت .
شاد روان استاد بشیر در تواضع و فروتنی کمتر نظیری داشت و خاموشی و کم حرفی او واقعآ تعجب آور بود. او از طبع بلند و همت عالی برخوردار بود و هیچگاه برای مطامع دنیوی و ریاست و منصب ، تن به ذلت نداد و زبان به مدح و ثنای این و آن نگشود ، بلکه همواره در آثار و نوشته نوشته هایش حکام تبهکار افغانستان را می کوبید.
استاد بشیر نه تنها در افغانستان ، بلکه در مجامع علمی و فرهنگی ایران و اغلب کشور های منطقه از شهرت خوبی برخوردار بود و تآلیفات متعددی دارد که هر کدام را میتوان آثار منحصر به فردی تلقی نمود که با زحمات شبانه روزی آن بزرگمرد نگارش یافت.
پدر گرامی ما استاد علی اصغر بشیر هروی شخص ادیب، شاعر، نویسنده، مؤرخ، محقق، منجم و طنز نویس کشور بود که اضافه از ۵ سال مسؤولیت جریده ( ترجمان ) یگانه نشریه ادبی ، انتقادی و اجتماعی کشور را به عهده داشت که یکی از معروفترین جراید طنز کشور بود که نارسایی های جامعه را با زبان شیرین طنز و کارتون بیان مینمود.
استاد بشیر هروی از سال ۱۳۵۲ تا ۱۳۵۷ منجم رسمی کشور بوده و مسئولیت ترتیب تقویم نجومی افغانستان را بعهده داشت .
از وی تآلیفات و تتبعات زیادی بجا مانده که بعضی بصورت کتابهای مستقل چاپ شده اند .
استاد بشیر هروی علاوه با نام اصلی شان بعضی از نوشته خود را با این نام های مستعار نشر مینمودند که قرار ذیل است :
۱ – آشپز باشی
۲ – ب – عامی
۳ – پوستین دوز
۴ – ناظر خودرو هروی
۵ – علیل الشعراء
۶ – مفلوک الشعراء
۷ – ع – ب
۸ – میرزا قیوم
استاد بشیر مرحوم در تدویر کنفرانس ها و سیمینار هاییکه به بزرگداشت از مقام والای شعراء و ادبای فرهنگسرای کشور برگزار میشد نیز نقش بارز و سهم فعالی داشت .
آثار بجا مانده از شادروان استاد بشیر که بخش اعظم آنها تا بحال توفیق چاپ نیافتند قرار ذیل می باشد:
۱- هزار و یک حکایت در سه جلد که جلد اول آن در افغانستان چاپ شده است. و فعلا سلسله نشر آن در سایت ۲۴ ساعت ادامه دارد.
۲- سیری در ملک سنائی.
۳- برخی از اندیشه های پیر هرات . که بطور کامل در سایت ۲۴ ساعت نشر شد .
۴- تصحیح تکلمهء مولانا عبدالغفور لاری .
۵- جستجو در احوال و آثار پیر هرات .
۶- فرهنگ نجوم .
۷- شاهراه افغا نستان .
۸- شرح حال مولانا عبدالرحمن جامی .
۹- تصحیح نفحات الانس ( که هنوز چاپ نشده و از روی ۱۹ متن موجود و نیز نسخهء اصلی تصحیح شده است ).
۱۰- دیوان اشعار .
۱۱- خمیر خان .
۱۲- شیوهء داستا نسرایی امیر خسرو به شیوهء نو انتقادی .
۱۳- پیغمبر امی .
۱۴- شناسنامهء جامی که سال گذشته آخرین بخش آن در روزنامهء ملی انیس منتشر شد.
۱۵- گلچینی از کتاب امثال و حکم .
۱۶- تحقیقی در بارهء کلمهء عامیانه .
۱۷- منطق به زبان ساده .
– ۱۸ترجمهء قصیده ء برده .
دوستان عزیز و گرامی ، یک نکته را باید اضافه کرد که پدر خیلی عزیز و ګرامی است ، قدر اورا بدانید ، بعصی اصلا به فکر پدر نیستند .تا وقتی که زنده و سلامت در کنار ماست به او توجه نمیکنند . اما وقتی که نیست و ازپیش ما رفت ، افسوس میخورند و کمبودی اورا حس مینمایند.
امیدوارم عزیزانیکه پدران شان شکر خدا حیات دارند ودر کنارشان هستند ، قدر شان را دانسته نگذارند که خدا ناکرده از شما آزرده شوند و خداوند برایشان عمر طولانی و با عزت عنایت فرماید.
همچنان آنهایکه پدران شان نیستند و جهان فانی را وداع گفتند از خداوند بزرگ میخواهم که روح آنها وبخصوص پدر گرامی مارا هم شاد و جنتها نصیب شان گرداند.
نسبت مشکلات صحی که دارم نمیتوانم زیاد با کمپیوتر سر و کار داشده باشم و از آثار پدر مرحومم انتخاب و تقدیم شما عزیزان نمایم . همه شما زنده وسلامت باشید.
با عرض حرمت
مهدی بشیر
جمعه اول قوس ۱۳۹۲ خورشیدی
برادر عزیزم مهدی جان ! با عرض سلام و آرزوی سلامتی و تندرستی کامل شما فرا رسیدن سی و دومین سال ازدست دادن پدر عزیزمان را خدمت شما و تمام اعضای خانواده تسلیت عرض نموده و از اینکه متن زیبایی را نوشتید متشکرم ، به امید شادی روح پدر گرامی ، مادر مهربان و خواهر عزیز ما ، مؤفقیت شما را تمنا دارم!
قیوم جان تشکر از پیامت . منهم سی ودومین سلزور وفات بدر گرامی ام را بشما و خانوادمحترم تسلیت عرض میکنم. روح پدر ، مادر و خواهر عزیزما شاد . شما زنده وسلامت باشید. مهدی بشیر
برادر گرامی محترم آقای مهدی بشیر دورد به شما .
نخست از همه صحت و سلامتی شما را ارزو دارم .
خداوند عالمیان روح پدر بزرگوار شما را شا د وبهشت برین جای شان با شد.
باید بگویم که افتخار با نام چنین پدری که عمر عزیز خویش را در کارهای فرهنگی صرف کرده اند و قسمیکه نوشته شما را مطالعه کردم خدمات زیادی برای فرهنگ وطن نموده اند و لی اینکه چرا تاکنون آثار گرانبهای چنین شخصیتی اقبال چاپ نیافته باعث تاثر است . شما بسیار کار خوبی کردید که حد اقل با چنین نوشتۀ خویش مختصری از زندگی نامۀ شانرا دراین صفحه گذاشتید و با خوانش این نوشته معرفت بیشتری با ایشان حاصل کردم .
البته منحیث یک خواهر برای شما مینویسم اگر امکانات دردسترس باشد در اولین فرصت به چاپ آثار ایشان اقدام شود . تا فرهنگیان و مردم ما از آن استفاده کرده و بحق ایشان دعای خیر کنند.
خواهر گرامی خانم عنایت ، جهانی سپاس از لطف وهمدردی تان . حتما در وقت مناسب کوشش میکنم . شما زنده وسلامت باشید و رفته گان شمارا هم خداوند بیامرزد. تشکر مهدی بشیر
درود و حُرمتم به نثاری ایشان و اسم شان.
روح آن بزرگمرد گرامی و یاد شان ماندگار.
ممنون.
تشکر خواهر گرامی از همدردی تان جهانی سپاس . همیشه زنده و سلامت باشید. مهدی بشیر