زبان
تاریخ نشر پنجشنبه ۲۵ قوس ۱۳۹۵ – ۱۵ د سامبر ۲۰۱۶ – هالند
زبان
تتبع ونگـارش :
امــیـن الـدیــن « سعـیـدی – سعید افـغــانی »
مدیـــر مطـالعات سـتراتیژیک افغان ومسؤل مرکز کلتوری دحق لاره-جرمنی
زبان وسیله ی بدبختی و خوشبختی انسان را فراهم میآورد. اگر انسان زبان خود را در اختیار داشته باشد ،وبا نیروی تعقل و تدبیر، آن را به کنترل خود درآورد، بطور یقین که از بسیاری مفاسد و گناهان در امان خواهد ماند .
علما میګویند که از اسباب شقاوت و سعادت انسان، زبان است. اګر انسان کنترل زبان خویش را بدست نګیر د ، انسان را به «اسفل السافلین» می کشاند و اگر زبان در کنترل انسان باشد ، مقام ومنزلت انسان را به « اعلی علیین» میرساند.
زبان یګانه عضوی اساسی بدن است که منشأ بسیاری از گناهان و انحرافات شده میتواند.
از زبان میتوان برای شهادت حق و ناحق، حفظ آبرو و بیآبرویی، دروغ و صداقت، غیبت و سکوت، تهمت و واقعیت استفاده کرد. انسان بدزبان در نظر دیگران متنفر است و همگان از نیش زبانش که چون شمشیری برنده و تیز است، فرار میکنند. با این وصف، سعادت انسان در گرو آن است که از شرّ زبان به خدا پناه ببرد و آن را به کنترل خود درآورد.
زبان وسیله ای است که اگر برای خیرونیکی استفاده گرددشخص راحفظ کرده به بهشت می رساند واگر همین زبان برای شروبدی استفاده گردد ، انسان را به هلاکت ونابودی می کشاند . بنابر اهمیت که زبان در شخصیت انسان دارد ، پروردګاربا عظمت در ( آیه ۳۳ سورهء احزاب در خطاب به همسران پیامبر اسلام محمد صلی الله علیه وسلم میفرماید : « باصدای نرم به گونه هوسانگیزسخن نگوییدکه بیماردلان درشما طمع کنند (بلکه) برخوبی وشایستگی سخن بگویید »
در حدیثی پیامبر صلی الله علیه وسلم درباره مؤمن میفرمایند که : « المؤمن…. طویل الصُمیت …. قلیلُ الکلام…. و لاسبّاب» (مؤمن سکوتطولانی دارد وقلیل سخن است یعنی په اصطلاح کم سخن است، و بد زبان نیست. ) و همچنین پیامبر صلی الله علیه وسلم در مورد صفت مؤمن میفرماید : «لیس المؤمنُ بالطّعان و لا اللّعّان و لا الفاحش و لا البذیء» مؤمن طعنهزن و لعنتکننده و بدگو و بدزبان نیست. و باز میفرماید « مؤمن » سخنش را میسنجد وبعد ازسنجش آنر بزبان میاورد .
و ماعلینا الا البلاغ المبین
تشکر از جناب محترم استاد الحاج امین الدین سعیدی ، موضوع جالبی را مطرح نموده اید. باید انسان قبل از اینکه میخواهد چیزی را بگویداول باید خوب فکر کند و بعد حرفش را بزند. موفق باشید. مهدی بشیر