۲۴ ساعت

27 ژوئن
۴دیدگاه

منار یادگاری زادروز امان الله خان در پغمان

تاریخ  نشر چهار شنبه  ششم   سرطان ۱۳۹۷ –  ۲۷ جون  ۲۰۱۸–  هالند

عکس ها از راست به چپ ، از بالا به پایین :

۱ –  منار زاد روز شاه امان الله خان که در جنوب و جوار مسجد جامع امانیه موقعیت دارد.

۲ –  منار زاد روز شاه امان الله خان واقع پغمان کابل .

۳ و ۴ –  نشان معارف افغانستان که به طرف راست و چپ منار با مشخصات ذکر شده در متن  قرار دارد .

۵ –  استاد شاه محمود محمود نویسنده مقاله .

۶ –  کتیبه منار زاد روز شاه امان الله خان که با شلیک مرمی های دوست و دشمن زخمی گردیده است که در پای منار در سنگ مرمر کنده شده است.

********************************

منار یادگاری زادروز شاه امان الله خان در پغمان

نوشتۀ : محترم استاد شاه محمود محمود

مقدمه :
روز جمعه اول جون ۲۰۱۸ م مطابق ۱۱ جوزا ۱۳۹۷ هـ ش مصادف با ۱۲۶ مین سال زادروز شاه امان الله خان بود. این روز را نه تنها من بلکه ملیونها هموطن من فراموش نموده و به خصوص در تقویم کشور ما از این روز اصلا” نام برده نشده است .

شاید بگویند اینهمه سلاطین و شاه و وزیر را نمیتوان در تقویم گنجاند . در حالیکه شاه امان الله در پهلوی چند سلطان و شاه ؛ حقش است تا زادروز و یا روز وفات آنها در تقویم ها نشانی گردد .

زمامداران دولت افغانستان چنان مصروف زدوبند های سیاسی و غارت دارایی های عامه شده اند که حتی زاد روز خودشان را نیز فراموش کرده اند .

شاه امان الله خان روز چهارشنبه بر پنجشنبه ۱۱ بر ۱۲ جوزا ۱۲۷۱ هـ ش مطابق اول جون ۱۸۹۲ م مساوی ۵ ذیقعده ۱۳۰۹ هـ ق ؛ در دره زرگر پغمان تولد شده است . امیر عبدالرحمن خان پدر بزرگش وی را امان الله نام گذاشت تا به قدوم نیک این پسر خود و خانواده و مردم شهر کابل که به مرض وبا یا طاعون مبتلا و به نسبت سردی هوای پغمان به آنجا کوچیده بودند ؛ امان یابند.

منار یادگاری زاد روز شاه امان الله خان :

بنای یادگاری به خاطر یاد بود از روز تولد شاه امان الله خان که در مقابل مسجد جامع امانیه پغمان قرار دارد با چهره و قامت مملو از زخم های است ؛ که دشمنان وطن به قامتش شلیک نموده اند ، هنوز استوار و مقاوم استاده است . برای اعمار این منار ، شاگردان همه مکاتب افغانستان یک یک افغانی اعانه دادند و طرح شاه امان الله خان شعله دربالای منار دو شمع مانند که از سنگ مرمرسفید تراشیده شده است ، به مثابه چراغ علم و معرفت قرار دارد و در دوکنار منار سمبول معارف افغانستان که از طرح های شاه موصوف است . با فرورفتگی های مرمی دوست و دشمن قامت خم نکرده و نشان قلم و دوات و کتاب که سمبول از دانش و فراگیری علم است ؛ چهره زخم خورده خویش را مقابل طلوع افتاب ؛ نشان میدهد.

نشان رسمی وقت که دو شمشیر و بالای آن کلاه تاجدار و افتاب در حال طلوع و اطراف آن دو خوشه گندم که با فیته از گل پیچیده شده است . با خصوصیات مهم دیگر به فکر و خامهء خود شاه امان الله خان ترسیم و ترویج یافته بود با نشان معارف افغانستان بدوطرف منار نقش گردید.

شاه امان الله تزئینات جدیدی را که وابسته به تزئینات شعله مانند که در مهندسی گوتیک فرانسه مروج بود، نیز وارد مهندسی اسلامی نمود، مانند پیش برامدگی در منزل دوم، نشانه حلقه گل در بالای دروازه و برخی سمبول های دیگر .

اهل معارف پمقان [ پغمان] را به نسبت که شاه امان الله در آنجا به دنیا آمده است ؛ مولد استقلال یاد می نمودند و در روز اول جشن استقلال ۲۸ اسد اکلیل های گل به اطراف منار ولادت محصل استقلال می گذاشتند .
در پای منار کتیبه بابت ساختمان منار یادگاری آنهم با زخم های کاری؛ سینه سپر نموده و فریادی از دانش و معرفت را از بلندی کوه بابا به هموطنان به نوا میاورد.

این کتیبه که امروز خواندن آن نسبت زخم های عمیق دیگر خوانا نیست مانند زخم های بدون التیام مردم افغانستان ماندگار مانده است. دراین جا از مؤرخان شکرگزار بود که این فریاد معارف و روشنی افغانستان درصفحات تاریخ شان هنوزباقی است :

متن کیبه :

” این تذکار سعادت و یادگار شهامت دراین زمین بیاد روز مولود آن رهنمای راه ترقی و مقتدای معرکۀ استقلال چتر ارتقا زده که خاک پاک این مولود از ریاحین بخشی وجودش حیات بیزی میکند و از فیض قدومش طراوت انگیزی یعنی قهرمان معرکۀ روز نو و شهسوارمیدان اقبال امیرمعارف سمیر المجاهد الغازی اعلیحضرت امیرامان الله خان ابن اعلیحضرت امیر حبیب الله خان شهید ابن اعلیحضرت امیر عبدالرحمن خان مرحوم که علم و ثروت در عصرش توآم رسید و تمدن و ترقی باین عهد کمر خدمت بست. چون مرکز قوای جامعه از طاقت این بخت جوان نیرومند گردید، ما زمرۀ فدائیان وطن از متعلمین و معلمین و مامورین معارف برای تائید تذکار مولود مسعود شاهانه که لیل پنجشنبه پنجم ذیقعده سنه ۱۳۰۹ هجری به منزل حاجی اسدخان قریب درۀ زرگر واقع پغمان به وقوع آمد، این یادگار را با نشان معارف در مقام هذا رکز و ثبت نموده برای آیندگان خود این خاطرۀ استقبال و مولود استقلال را یادگار گذاشتیم.” (۱)
در حصه ای که مسجد جامع امانیه و منار ولادت شاه امان الله و هوتل بهارواقع شده است ، اراضی جنگل زار استملاک حاجی اسد خان و عبدالصمد خان بود که سرور سلطان علیا حضرت سراج الخواتین در زمانی که شاهزاده خانم لقب داشت آنجا را توسط ایشک آقاسی محمدشاه خان بوجه نقد شخصی خود خریده و وجه مذکور را به عوض باقیات ذمت حاجی اسد خان به حکومت سپرد.و پس از استرداد استقلال وقف استفاده عامه گردید. (۲)
در سالهای گذشته مقابل منار مذکور فواره زیبایی آب وجود داشت که این سه راه را زیباتر جلوه میداد ؛ با تآسف و دریغا امروز وجود ندارد. ضمنا” دولت باوجودیکه یک سلسله آبادی های پغمان را باز سازی نموده است اما به این منار و ملحقات آن توجه نکرده است. ارزومندم به این منار هم رسیدگی گردد تا از خطر نابودی نجات پیدا کند.

 

۴ پاسخ به “منار یادگاری زادروز امان الله خان در پغمان”

  1. admin گفت:

    درود به برادر عزیز و دانشمند گرامی جناب آقای استاد شاه محمود محمود ، جهانی سپاس از معلومات عالی و تاریخی منار های ارزشمند ی که توسط تفنگسالاران ، راکت انداز ها ، جنایتکاران و وطنفروش ها و ارگنشینان ویران شده است. واین خاین ها و فاسدین ملیارد ها دالر بی زبان که وارد کشور شد ، حتی دو فیصد آنرا مصرف آبادات تاریخی و یادگار های قهرمانان کشور ما بخصوص مرحوم شاه امان الله خان نکردند و همه را چور و چپاول نمودند و بین خود تقسیم کردند و به حساب های شخصی خود در خارج کشور انتقال دادند. نفرین به چنین انسانها . روح مرحوم شاه امان الله شاد. شما همیشه زنده و سلامت باشید. مهدی بشیر

    • برادر عزیز محمد مهدی جان بشیر سلام !
      ارزومندم بهترین لحظات زندگی تان را در کنار فامیل محترم داشته باشید. جای دارد که تشکرات و تمنیات قلبی خویش را بابت زحمات که در اشاعه و انتشار فرهنگ و تمدن کشور مان به خرچ میدهید و سایت ۲۴ ساعت را در خدمت هموطنان قرار داده اید. سخنان شما را دراین راستا که هرکی دراین وطن می آیند فقط توشه برای خویش برمیدارند . اینها نه در فکر وطن اند و نه در فکر مردم ، بلکه بیگانه های اند که سرشت شان با چپاول و غارت همراه گردیده است . در حالیکه افغانستان یکی از بستر های تمدن بشری است و در هر قدم ساحه باستانی ، معادن گرانبها و هزاران آثار باستانی قرار دارند بدبختانه همه آنها را در خدمت بیگان قرار داده و یا به عباره دیگر با دزدان دهن جوال گرفته اند. برخی سلاطین و شاهان خدماتی بزرگی دراین کشور انجام داده انداما نزد این تازه به دوران رسیده ها ؛ مقهور و با دهها عنوان و القاب آنها را غیابا” مجازات می نمایند در حالیکه ، غارتگران روی صحنه بودند و آمدند برخلاف با نام نیکو و القاب بلند بالای قهرمان وووو نلقب میگردند. به هر صورت تلاش ما در پهلوی نجات از مواریث فرهنگی ، روشن شان اذهان مردم است تا از آثار تاریخی وطن نگهداری نمایند.
      در پایان از شما سپاس دوباره نموده باید اضافه کنم دست گل تان درد نکند سعادتمند باشید

  2. قیوم بشیر «هروی» گفت:

    با درود و سلام خدمت برادر بزرگوارم جناب استاد محمود عزیز از زحمات همیشگی تان جهانی سپاس ، در امان حق باشید.
    با عرض حرمت
    قیوم بشیر هروی

    • برادر عزیز قیوم جان بشیر هروی تشکر از محبت و همراهی همیشگی تان شما همیشه با لطف می نگرید و پیام هایتان برایم تشویق کننده است زنده باشید بهروزی ها شما را ارزومندم

دیدگاه بگذارید

لطفاً اطلاعات خود را در قسمت پایین پر کنید.
نام
پست الکترونیک
تارنما
دیدگاه شما