از هزار و یک حکایت ادبی و تاریخی
تاریخ نشر چهار شنبه ۱۷ ثور ۱۳۹۹ – ششم می ۲۰۲۰ هالند
حکایت ۲۹۰
شرطست که چون در حرم عشق آبی
زان پیش که پای در تهی سر بنهی
« رفیع مروزی »
شجاعت و تدبیر
در سال ( ۴۲۳ هجری التونتاش حاجب که از سرداران بزرگ دربار غزنه بود ، بفرمان سلطان مسعون غزنوی (۴۲۱ – ۴۳۲ ) مأمور شد که با لشکری گران از خوارزم متوجه ماوراءالنهر شود و بخارا و سمرقند را از دست علی تگین بیرون بیاورد؟
التونتاش با سپاه خوارزم و با نزده هزار نفر سوار که مسعود برای کمک باو فرستاده بود نخست متوجه بخارا شد و آن شهر را بیک حمله تصرف کرد سپس آهنگ سمرقند نمود. علی تگین نیز با لشکریان خود از شهر خارج شده در موضعی که از یکطرف محدود بکوه واز طرف دیگر پیوسته بجنگل و آب بود خیمه زد و در همان محل بین هردو لشکر محاربه رخداد و جمع کثیری از طرفین تلف شد و با وصف اینکه عده ای از سپاهیان علی تگین در جنگل و پشت کوه کمین کرده بودند وبهنگام فرصت بر لشکر التونتاش حمله نمودند ولی التونتاش با شجاعت کم نظیر با آنان جنگید و ایشانرا منهزم ساخت وعلی تگین بهمان جنگل که هنگام شب التونتاش خواص و محارم خود را طلب کرد وبایشان گفت :
من در این جنگ ضربتی سخت کاری خورده ام که بهیچ وجه امید به بهبود آن نیست ، شما باید در فکر چارهء کار خود باشید واز زخمی شدن من بکسی اطلاع ندهید!
امیران لشکر با یکدیگر مشورت کردند وقرار بر آن گذاشتند که با علی تگین صلح نمایند ، از آنرو سفیری نزد وی فرستادند واز صلح سخن گفتند و او نیز چنین چیزی را بدعا میخواست پذیرفت و شبانه هر دو لشکر راه دیار خویش را در پیش گرفتند و روز دیگر التونتاش وفات یافت !
سلسله نشر این حکایات ادامه دارد
دوستان محترم ، باز هم از کتاب هزار و یک حکایت ادبی و تاریخی شاد روان استاد بشیر هروی حکایت ۲۹۰ را که برادر گرامی ام قیوم جان تایپ نموده و بدسترس سایت ۲۴ ساعت گذاشته اند تقدیم شما عزیزان منمایم . امیدوارم که مورد پسند همه قرار بگیرد. مهدی بشیر
دوست معظم و دانشمند محترم بشیر صاحب !
الله سبحانه و تعالی ! به فضل و مرحمت خویش ، دانشمند فرزانه شاد روان استاد علی اصغر « بشیر هروی » صاحب را بهشت فردوس نصیب بگردند .
برای شما دوست معظم ؛ صحت ، طول عمر و کامیابی از درگاه الهی استدعا دارم و در حفظ و امان الله سبحانه و تعالی باشید .
بااحترام
برهان الدین « سعیدی»
http://www.said-afghani.org/seite-makalat/ustad-bashir-herawi-25.09.2011/hakaeate-%20290-07.05.2020%20Bashir%20Herawi.pdf
درود به دوست عزیز و گرامی جناب آقای برهان الدین سعیدی ، تشکر از نشر این حکایت در سایت زیبا زنده یاد مولانا داکتر سعید افغانی. از عزیزان خواننده تقاضا میکنم که حتما لینک بالا را کلیک نمایند و دهها مطلب جالب و خواندنی را مطالعه نمایند. مهدی بشیر
روح استاد بزرگوار بشیر هروی شاد . تشکر از شما برادران گرامی که این حکایات جالب و آموزنده را تقدیم علاقمندان آن مینمایید.
ممنون دوست محترم آقای عبدالله هروی ، شما زنده و سلامت باشید.
مهدی بشیر