پیشینۀ روز نامه ها و مجله های افغانستان
دو روز قبل ازدوست دانشمند و گرامی جناب سعدالدین سلجوقی تحفه ای گرانبهایی تحت عنوان : «پیشینۀ روز نامه ها و مجله های افغانستان (۱۳۵۲-۱۲۴۶)» دریافت نمودم واز لطف شان جهانی سپاس مینمایم .
این کتاب زیبا نتیجۀ یک عمر زحمات و یادداشتهای ژور نالیست ورزیده و دانشمند شاد روان استاد سیف الدین مستمند سلجوقی بوده که توسط فرزند گرامی شان جمع آوری شده و در ۱۰۸ صفحه با قطع و صحافت زیبا در اول تابستان ۱۴۰۰ خورشیدی بکوشش جناب احمد جاوید ضرغام از طرف مؤسسۀ فرهنگی و پژوهشی آرتا کوانا در شهر زیبا هرات در ۵۰۰ نسخه زیور چاپ یافته است.
شاد روان استاد مستمند سلجوقی در اول میزان سال ۱۳۰۶ خورشیدی در محله پای حصار جوار قلعۀ اختیار الدین یا دژشمیران پا به عرصه وجود گذاشت. او آخرین فرزند مفتی سراج الدین سلجوقی یکی از فرهیختگان و شخصیت های مطرح شهر هرات و کوچکترین برادر استاد صلاح الدین سلجوقی میباشد.
استاد مستمند سلجوقی اولین وظیفه اش را در سال ۱۳۲۳ خورشیدی بحیث معلم آغاز کرد . وی شخصیت دانشمند فرهنگی ، ژورنالیست ورزیده ، نویسنده آگاه ، طنز نویس مجرب ، داستان نویس موفق و معلم با تجربه بود که نیم بیشتر از عمر پر بار خود را صرف کارهای فرهنگی و معارف کشور نمود ودر روز ۲۶ ثور ۱۳۸۷ خورشیدی در سن هشتاد سالگی به رحمت حق پیوست و در جوار مولانا عبدالرحمان جامی به خاک سپرده شد.
” روحش شاد و یادش گرامی ”
پیشینۀ روزنامه ها و مجله های افغانستان شامل :
فهرست مطالب
مقدمه به قلم مرحوم مستمند سلجوقی
پیش گفتار بقلم محترم سعدالدین سلجوقی
و سه فصل میباشد.
در فصل اول نشریات افغانستان قبل از استقلال معرفی شده است.
در فصل دوم نشریات افغانستان از استقلال الی اصلاحات شاه محمود خان .
و در فضل سوم نشریات افغانستان در دهه دموکراسی معرفی شده که شامل :
جریده وحدت
پیام امروز
جریده افغان ملت
خلق
جریده مردم
مساوات
پیام وجدان
صدای عوام
پرچم
شعله جاوید
ترجمان
صبا
کمک
کاروان
خیبر
گهیح
جبهه ملی
پروانه
هدف
پکتیا
سپیده دم
افغان ولس
اتحاد ملی
ملت
روزگار
افغان
ندای حق
افکار نو
پیکار
شوخک
و زنده گی نامه نویسنده نشر شده است .
جادارد در این جا یکی از این نشریه های دهه دموکراسی را از این کتاب انتخاب و به معرفی بگیرم .
ترجمان :
جریده طنزی ترجمان به تاریخ سی ام حمل سال ۱۳۴۷ خورشیدی در شهر کابل به صاحب امتیازی دوکتور عبدالرحیم نوین و نگارندگی روز نامه نگار ورزیده و دانشمند استاد علی اصغر بشیر هروی بعد از اخذ جواز به فعالیت نشراتی پرداخت.
این جریده یکی از موفق ترین جراید دهه دموکراسی بوده ، علاقمندان زیادی بین اقشار جامعه برای خودش فراهم ساخته بود. با شخصیت خیالی به نام خمیر خان بخش های مختلف اداره دولت اعم از شورا، قضا، عدلیه و قوه اجراییه را به نقد می گرفت. در کنار سرلوحه نشریه این جمله نظر خواننده را جلب میکرد :
“سلمانی اداره در اصلاح سر و ریش مضامین وارده، آزاد است “.
در اخیر ضمن سپاس و امتنان از جناب محترم سعدالدین سلجوقی ، چاپ این کتاب زیبا را به ایشان ، فرهنگیان کشور بخصوص کتابدوستان عزیز تبریک عرض میکنم . همچنان مطالعه این کتاب جالب را به دوستان ،عزیزان و خوانندگان سایت ۲۴ ساعت و فیسبوک های آن توصیه مینمایم.
با عرض حرمت
محمد مهدی بشیر
نوت :
دوستان عزیز میتوانند این کتاب را در بدل ۱۴۰ افغانی از طریق این ایمیل آدرس :
artakavana@gmail.com بدست آورند.
تکرار :
ضمن سپاس و امتنان از جناب محترم سعدالدین سلجوقی ، چاپ این کتاب زیبا را به ایشان ، فرهنگیان کشور بخصوص کتابدوستان عزیز تبریک عرض میکنم . همچنان مطالعه این کتاب جالب را به دوستان ،عزیزان و خوانندگان سایت ۲۴ ساعت و فیسبوک های آن توصیه مینمایم. مهدی بشیر