باران و باور
تاریخ نشر: یکشنبه ۵ حمل (فروردین) ۱۴۰۳ خورشیدی – ۲۴ مارس ۲۰۲۴ میلادی – ملبورن – آسترالیا
باران و باور از چاپ برآمد
قیوم بشیر هروی
۲۴ مارس ۲۰۲۴ میلادی
ملبورن – استرالیا
باران و باور اسم مجموعه ی زیبایی است از محترم استاد محمد اسحاق ثنا که اخیرآ بدستم رسیده. قبل از هرچیز لازم است از محبت جناب استاد ثنا صمیمانه تشکر و قدردانی نمایم از اینکه این تحفهِ گرانسنگ را برایم فرستادند.
سراینده ی این مجموعه وزین ،استاد محمد اسحاق ثنا فرزند حاج محمد نبی در سال ۱۳۲۸ خورشیدی در شهرستان اندخوی ولایت زیبای فاریاب دیده به جهان گشود.
دورهء دانش آموزی را در مکتب ابو مسلم اندخوی و ادامه آنرا در نادریهء کابل به پایان برد.
با فراغت از لیسه نادریه در سال ۱۳۴۷ خورشیدی به صفت آموزگار شروع به کار نمود و همزمان به ادامه تحصیلات عالی در دارالمعلمین کابل پرداخت و آنرا بپایان رسانید.
مدتی نیز در ریاست تفتیش و ریاست تألیف و ترجمهء وزارت معارف ایفای وظیفه کر و تا سال ۱۳۷۱ که مجبور به ترک وطن و مهاجرت به پاکستان گردید کماکان به وظیفه معلمی ادامه داد.
استاد ثنا بمدت ۱۳ سال در اسلام آباد ماند و در این ایام نیز به حیث آموزگار در یکی از مکاتب خصوصی تدریس نمود تا اینکه د رماه می سال ۲۰۰۵ میلادی عازم کانادا شد و در شهر ونکوور اقامت گزید که تا امروز در آن جا زندگی میکند.
استاد ثنا از سال ۱۳۴۳ خورشیدی به زبان های فارسی ، ترکی و اوزبیکی شعر می سراید ، اشعارش در روزنامه های مختلف کشور منجمله اصلاح ، انیس ، جوزجانان ، فاریاب ، بیدار ، هفته نامه معروف ترجمان و مجلات ژوندون و پشتون ژغ به چاپ می رسید.
و اما کتاب حاضر ( باران و باور) مجموعه ای است از اشعار فارسی دری و ترکی اوزبیکی که در سال ۱۴۰۲ خورشیدی به اهتمام محترم صالح محمد خلیق در شهر مزار شریف توسط چاپخانهء امید اقبال چاپ یافته است.
در آغازین این مجموعهِ نفیس مقدمه ای به نشر رسیده تحت عنوان ( به جای دیباچه ) که توسط محترم جلال الدین قیامی مرقوم یافته است.
در بخشی از آن به ارتباط معرفی کتاب چنین می خوانیم:
” مجموعهء شعری « باران و باور» در برگیرندهء ۴۵ پارچه شعر (۳۵ غزل ، ۴ رباعی و ۲ دوبیتی به زبان فارسی دری ، ۳ غزل و یک مثنوی به زبان ترکی اوزبیکی) می باشد، اما اگر به این مجموعه از ره گذر درون مایه نگریسته شود، دل بستگی و مهرورزی شاعر نسبت به وطن و مردمش ، خیلی بیشتر از مسایل دیگر متبلور است و برجسته می نماید. چنانکه، اگر دقت شود، محتوای حدود شصت تا هفتاد درصد از سروده های این دفتر را حبِ وطن ، دلبستگی به مردم و زبانِ مادری ، درد غربت ، آرزوی صلح و آرامش در کشور و امید عودت به وطن تشکیل می دهد. “
از آنجاییکه من از سال های دور با نام محترم استاد ثنا آشنایی دارم ، این شخصیت فهیم سالهای زیادی از عمرش را صرف تربیه سالم اولاد وطن نموده.
استاد ثنا را می توان یک شاعر متهد دانست که با بینش و نگرش عمیق با سروده های زیبایش احساس پاکش را به نمایش میگذارد و آرزویش تنویر اذهان عامه بوده و هر سروده اش را می توان رهگشای امید برای همه نسل ها دانست.از استاد ثنا تا حال مجموعه های شعری زیادی بچاپ رسیده که اسامی شان قرار ذیل است:
۱ – ناله های شب .
۲ – دردها و سوزها .
۳ – یادِ وطن .
۴ – زیبا وطن .
۵ – شگوفه های احساس.
۶ – زمزمه های دل.
۷ – یاد آشیان .
۸ – سخنی با گلِ سوسن.
در اخیر ضمن عرض تبریک مجدد بابت چاپ این مجموعه نفیس ، موفقیت های مزید جناب ایشان را آرزومندم و اینک دو سروده یکی به زبان فارسی و یکی هم به اوزبیکی را تقدیم خوانندگان محترم می نمایم که دراین مجموعه به چاپ رسیده.
جورِ روزگار
صیاد ، تا به چند کشی در قفس مرا
ذوقی به نغمه نیست ، نمانده نفس مرا
گیرم بتان به جلوه ز بازار بگذرند
کو دیدهء نظاره و میل و هوس مرا
ز ابنای روزگار ندارم گلایه یی
نشناخته ست تا به کنون هیچ کس مرا
از جورِ روزگار شدم خسته و ملول
ای کاش، وارهاند ازاین دادرس مرا
گربر قرار صلح و صفا در وطن شود
عشق وطن کشد به سویش ، پس مرا
۲۳ می ۲۰۲۳ میلادی
ونکوور – کانادا
اوزبیک تیلی
یشنه سین تا بار جهان اوزبیک تیلی
چا و قازانسین هر زمان اوزبیک تیل !
هر کیشیگه اوز تیلی ببرگه ی قووانچ
اوز تیلیده اوزیگه تا پگه ی ایشانچ
اوز تیلین سیوگن مرا دیگه یبتر
آتینی تاریخگه زر بیرله بیتر
برچه گه آنه تیلی زیبنده دیر
بیلمه گن آنه تیلین شرمنده دیر
آنه تیلیمده او قیب تا پدید کمال
پارله دی خورشید محو اولد ظلال
دنی باریچه بو تیل تاپسین دوام
بولسین هر آسیبدن ایمن مدام !
بیل ۱۷ اکتوبر ۲۰۲۳ میلادی
ونکوور – کانادا
اخیرا مجموعه ی نفیس باران و باور اثر استاد گرامی جناب آقای ثنا از چاپ برآمد که ایشان لطف نموده نسخه اییرا برای اینجانب فرستادند ، ضمن عرض تبریک مؤفقیت مزید ایشان را تمنا دارم.
باعرض حرمت
قیوم بشیر هروی