نصایح پدر !
تاریخ نشر : یکشنبه ۲۸ اسد ( مرداد ) ۱۴۰۳ خورشیدی – ۱۸ اگست ۲۰۲۴ میلادی – ملبورن – استرالیا
نصایح پدر!
۱ ــ باور، ایمان و اطاعت؛ آدمی را به تقوا، پرهیزگاری و رستگاری میرساند!
الله « جلّ جلاله » با علم و حکمت خویش آدمی را با فطرت آفرید؛ به او نیروی تفکر، جنبه عقلی، روحی و نعمات داد و کتاب خود را نازل کرد تا به اساس رهنمایی آن، هدایت کسبی حاصل کرده و به کمال، تقوا، پرهیزگاری و رستگاری برسد.
آی عزیزانم:
ــ لباس تقوا و پرهیزگاری؛ بهترین لباس است که باعث کسب محبت و رحمت الهی میشود! بناَ ؛ با عشق، محبت و اخلاص؛ لباس تقوا به تن کنید و فقط رب العالمین را به خضوع و خشوع عبادت و سجده کرده و مستقیم از آن ذات مقدس کمک و یاری بخواهید.
زیرا؛ پروردگارعالم که در« ذات، صفات و افعال » خود ازلی ، خالق، عزیز، مهربان، رحمن الرحیم و ابدی میباشد، به بنده خود نزدیکتر ازهمه است و هر دعا و درخواست او را اجابت میکند.
ــ در قران مجید؛ تعقّل، تفکّر و تدبّر کنید و مطابق رهنمائی به آن، عمل احسن نمائید.
ــ به پدر و مادر احسان و نیکی کنید ؛ رضایت خاطر آنها را توام با « احترام، اطاعت، خدمت و خشنودی » در وقت حیات ایشان، مخلصانه حاصل نمائید و حتی به آنها « أُفٍّ » نگوئید.
ــ احسان و نیکی به آقارب، یتیمان ومستمندان را پیشه کنید؛ ازنعمات الهی انفاق نمائید وزکات دهید.
ــ با اخلاص اعمال صالح و خیرخواه انجام دهید ، تا کارنامه اعمال نیک شما، صدقه جاریه شود.
۲ ــ فضایل اخلاقی، عمل صالح ، صبر و شکیبایی؛ باعث تکامل و خیرآدمی میشود!
آی عزیزانم:
ــ انسان در زیان است ! ولی بدون کسانی که اعمال صالح انجام میدهند و همدیگر را به حق سفارش و به شکیبایى توصیه مینمایند. بناً؛ اهل انسانیت ، اهل فضایل اخلاقی ، اهل ایمان و اهل نماز و عبادت و اهل عمل صالح باشید ؛ مهربانی ، اخلاص، صداقت ، امانت داری و عدالت را با نیت پاک پیشه کنید تا از خسران و زیان رهائی و نجات پیدا کنید. ــ در برابر تقدیرات و حکمت الهی باید صبور، شکیبا و راضی باشید و همیشه از نعمات آن ذات مقدس شکر، سپاسگزاری و انفاق نمائید . زیرا؛ الله تعالی صابرین و شاکرین را دوست دارد و برای شان در دنیا و آخرت نیکی ، اجر و پاداش عطا مینماید.
۳ ــ غرور، خود خواهی ، شرارت و تشدد ؛ خاصه مستکبرین و منافقین است!
لجاجت، تمرد، سرکشی ، غرور، خود خواهی ، حسادت ، کدورت، منت گزاری ، فریب دادن ، مسخره کردن، شرارت، تشدد ، فسق و فساد، ظلم و ستم ؛ خبیث ترین صفات انسانی و خاصه مستکبرین و منافقین است که شخصیت انسان را در خانه، خانواده و اجتماع خوار، ذلیل و منفور میسازد.
آی عزیزانم:
از شر، شر و از خیر، خیر حاصل میشود!
بناً با صداقت خیر را پیشه کنید و از صفات خبیثه و حتی از وسوسه های آن به ذات الهی پناه ببرید. زیرا؛ خداوند تعالی به هیچ صورت انسان « متکبر، فخر فروش، منافق ، ظالم و فاسق » را دوست ندارد، بلکه آنها هیزم آتش جهنم هستند.
۴ ــ گمان بد، گناه است و غیبت کردن بمثابه خوردن گوشت برادر مرده میباشد!
سوء ظنّ، گمان بد، غیبت کردن، پشت سرگویی، بد گویی ، مسخره کردن ، دروغ گفتن ، تهمت زدن و بدنام ساختن شخصیت دیگران؛ از جمله اعمال « رذایل اخلاقی، عملکرد غیرانسانی و صفات روانی بد » میباشد.
بناً؛ آی عزیزانم:
از این صفات رذیله اجتناب نماید . زیرا؛ این عادات اعمال شیطانی است و شرایط « درد ، أه، ناله، فتنه، غم ، تشدد، ظلم، ستم، خشونت و تباهی » را در خانه، خانواده و اجتماع مساعد میسازد.
۵ ــ زندگی با تفکر سالم و هدفمند؛ باعث « آرامش ، خوشبختی و سعادت » میشود!
زندگی دنیا ابدی نیست، بلکه کوتاه و فنا شدنی است! ولی؛ با آن هم آرزوها و خواهشات انسان، نه حد دارد و نه هم مرز و نه هم کسی از آن قانع میشود.
آی عزیزانم:
ــ زندگی دنیا ؛ در حقیقت « میدان آزمایش، میدان امتحان ، افزایش مال و منال ، سرگرمی، آرایش ، فخر فروشی و … » است. اگر رهبری سالم نشود، آدمی را ازمسیرزندگی انسانی، منحرف میسازد.
ــ انسان عاطل و باطل نباشید و به دیگران اتکا و تکیه نکنید! بلکه با توان و نیروی خود ؛ توام با نیت پاک، صداقت و اعمال صالح برای زندگی هدفمند زحمت بکشید تا به خوشبختی برسید.
ــ در زندگی نباید افراط و یا تفریط کرد ؛ بلکه تعادل و اسراف ، عمل و روش عاقلانه است.
ــ از مزایای زندگی حظ و لذت ببرید ! خاصتاً شکرگزاری، انفاق کردن و خدمت خیرخواهانه برای بشریت؛ انسان را به آرامش و سعادت میرساند.
۶ ــ با اخلاص وعمل خیر؛ روابط فامیلی و اجتماعی را مستحکم کنید!
احترام متقابل ، مراعات ضوابط حد و مرز و عدم مداخله در امورات شخصی دیگران؛ کلید و راز موفقیت برای تحکیم روابط فامیلی و اجتماعی است.
آی عزیزانم:
ــ هیچوقت دربرابر افراد و اشخاص حسود نباشید؛ در زندگی شخصی کسی مداخله نکنید و نه هم به کسی اجازه دهید تا در زندگی و روابط شخصی شما مداخله کنند.
ــ با محبت، مهربانی ، اخلاص ، صداقت، امانت داری ، فداکاری، گذشت وعمل خیر؛ روابط خونی و فامیلی را سخت احترام بگزارید و آن را مستحکم و پایدار حفظ کنید.
ــ در انتخاب دوست، رفیق و تحکیم روابط اجتماعی ، سخت بکوشید. ولی؛ ضرورت مبرم است تا « ضوابط و حد و مرز » را کاملاَ مدنظر گرفته و آن را سخت مراعات نمائید.
۷ــ مادر و پدر؛ آینه یی شخصیت سازی، اولاد خود هستند!
اولین مکتب « خانه » و اولین معلم « مادر و پدر » است که در پرورش و شخصیت سازی اولاد « دختر و پسر » که هر دو رحمت و نعمت الهی است ؛ رول عمده و اساسی را دارند.
خاصتاً زحمات شبانه روزی مادر؛ در قسمت تغذیه ، پرورش، تربیت و تعلیم سالم اولاد نسبت به پدر با اهمیت و با ارزش است که باعث بلند رفتن اعتماد به نفس و کامیابی او در اجتماع میگردد. بدین اساس در رابط به اهمیت مقام و منزلت مادر؛ روایت است که: « جنت زیر پای مادران است ».
آی عزیزانم:
برای اولاد خود نام « نیکو و شایسته » انتخاب کنید؛ در پرورش سالم، محیط با امن ، بلند بردن اعتماد به نفس، تعلیم و تربیه و رشد استعداد اولاد خویش ، بدون « تفاوت جنسیت » و بدون روش « حقارت و خشونت » ، بلکه توام با « اگاهی، مهربانی و امکانات » سعی و تلاش نمائید.
همچنان « اطفال و جوانان را باید به شنیدن عادت ساخت و بعد از شنیدن؛ آنها را باید به دقت متوجه نمود که چه باید کرد !». البته این روش باعث آن میشود تا اولاد احساس مسوولیت وجدانی کرده و برای خیر، تکامل و ترقی خود ؛ بشریت و اجتماع ، خدمات ارزشمند و برازنده را انجام دهند.
آی عزیزانم:
ما در این دنیا برای وصل کردن آمدیم ، نه برای فصل کردن! زیرا ؛ خلقت عالم برای تصرف « مسخر » انسان است تا او از این نعمات و امکانات الهی استفاده جایز کرده و با « نماز، عمل صالح و تقرب به الله تعالی » به کمال ، تقوا ، پرهیزگاران و خیر و برکت برسد. زیرا؛ الهی متقین و پرهیزگاران را دوست دارد و آنها را مورد فضل و رحمت، خویش قرار میدهد.
بناً؛ آی عزیزانم!
ــ عمر کوتاه ، مرگ حق و هر نفسی طعم مرگ را تجربه میکند وفانی میشود ! پس؛ توکل به رب العالمین داشته باشید و او را با عشق، محبت، اخلاص و نیت پاک سجده بنده گی کنید.
ــ برای کمال انسانی و سعادت خود و سعادت بشریت جد و جهد دوامدار کنید.
ــ هیچ وقت از رحمت حق ناامید نشوید؛ بلکه او مهربان و بخشاینده همه گناهان است.
ــ در هر نماز؛ هم برای خود ، هم برای مادر و پدر و هم برای اولاد خود دعای خیر ، مغفرت و بخشش کنید ، تا الله متعال به لطف و مرحمت خود همه گناهان ما را مورد عفو قرار داده و با گرفتن اعمال نامه به دست راست، در جمله « اصحاب میمنه » قرار بدهد.
امین یا رب العالمین
برهان الدین « سعیدی»
ماخذ و منابع:
ــ سوره ۲: البقره ، ایات مبارکه « ۲ تا ۵ »: در مورد نزول کتاب الله ، عبادت و به تقوا و رستگاری رسیدن.
ــ سوره ۷: الأعراف ، ایه مبارکه «۲۶ » : لباس « تقوا و پرهیزگاری » بهترین لباس است.
ــ سوره ۲: البقره ، ایه مبارکه « ۱۸۶ »: پروردگار به بنده نزدیک است و دعا را اجابت میکند.
ــ سوره ۵۱: الذاریات ، ایه مبارکه «۵۶ » : خلقت جن وانس برای پرستش و عبادت الله تعالی.
ــ سوره ۲: البقره ، ایه مبارکه « ۸۳ »: در مورد پرستش خدا، احسان به پدر، مادر، آقارب، یتیمان، مستمندان…
ــ سوره ۲: البقره ، ایه مبارکه « ۱۸۰ و ۲۱۵ » : در مورد احسان، نیکی، انفاق و وصیت مال به والدین.
ــ سوره ۱۷: الإسراء ، ایه مبارکه « ۲۳ »: به والدین احسان کنید و حتی برای آنها اوف نگوید.
ــ سوره ۳: آل عمران ، ایه مبارکه « ۱۴۶ »: رب العالمین صابرین را دوست دارد.
ــ سوره ۳۱:لقمان،ایه مبارکه « ۱۳ــ ۱۹»: نصایح لقمان به فرزندش « شکرگزاری، انجام عبادات،کارشایسته و…».
ــ سوره ۳۹: الزمر ، ایه مبارکه « ۱۰ » : الهی برای صابرین اجر بی حساب میدهد.
ــ سوره ۱۰۳: العصر، ایات مبارکه « ۱ تا ۳»: انسان در زیان است؛ ولی بدون کسانی که کارهای شایسته میکنند…
ــ سوره ۴: النساء، ایه مبارکه «۳۶ »: … الهی متکبر و فخرفروش را دوست ندارد.
ــ سوره ۴۶: الأحقاف ، ایه مبارکه « ۱۵ » : در مورد « احسان به پدر و مادر، زحمات مادر درتربیه اولاد و … »
ــ سوره ۴۹: الحجرات، ایه مبارکه « ۱۲»: گمان بد، گناه وغیبت کردن به مثابه خوردن گوشت برادر مرده میباشد.
ــ سوره ۲۱: الأنبیاء ، ایه مبارکه « ۳۵ » : هر نفسى چشنده مرگ است ...
ــ سوره ۵۷: الحدید، ایه مبارکه « ۲۰ » : زندگی دنیا در حقیقت بازی، سرگرمی و ...
ــ سوره ۵۵: الرحمن، ایات مبارکه « ۲۶،۲۷ » : درمورد فنا شدن زمین و باقی بودن رب العالمین.
ــ سوره ۳۱: لقمان ایه مبارکه « ۲۰»: در مورد تصرف « مسخر » اسمانها و زمین و نعمات الهی برای انسانها…
ــ سوره ۱۷: الإسراء ، ایه مبارکه « ۷۱ » : در مورد نامه اعمال به دست راست و کسب پاداش.
ــ سوره ۳۹: الزمر، ایه مبارکه « ۵۳»: از رحمت الهی ناامید نشوید؛ الهی مهربان و بخشاینده همه گناهان است.
ــ سوره ۵۶: الواقعه ، ایات مبارکه « ۷ تا ۱۱ »: در مورد اصحاب « میمنه ، مشمه و سابقون».
ــ تفسیراحمد: مؤلف: استاد امین الدین « سعیدی ـ سعید افغانی».
ــ نصایح واندرزهای: شیخ عبدالله « انصاری» ، مولانا « بلخی » و مولانا محمد سعید « سعید افغانی
فرهیخته گرامی جناب آقای سعیدی عزیز از مطلب زیبا و ارزندهء تان جهانی سپاس ، مؤفق ومؤید باشید.
باعرض حرمت
قیوم بشیر هروی
سلام علیکم دوست بزرگوار بشیر هروی صاحب ! سپاسگزارم از لطف و محبت شما که مطلب فقیرانه ام در ارگان نشراتی وزین ۲۴ ساعت زیور نشر یافت. از زحمت و علاقمندی شما قلباً ابراز قدردانی مینمایم.
الهی برای شما دوست دانشمند و خانواده محترم فرهنگی شما صحت ، خوشی و خیر وبرکت بیشتر عنایت فرماید.
دوست کوچک شما
برهان الدین سعیدی
خواهش میکنم جناب آقای سعیدی گرامی ، سایت ۲۴ ساعت متعلق به شما و همه قلم بدستان ماست ، ممنون از ارسال مطالب زیبا و ارزنده ی تان ، مؤفق ومؤید باشید.
با سلام و درود متقابل خدمت شما دوست فرهیخته جناب آقای سعیدی عزیز ، ممنون از اینکه در زیبایی سایت سهیم شده و مطالب ارزنده و مفید تانرا شریک می سازید.