۲۴ ساعت

29 دسامبر
۱ دیدگاه

سرطان خون یا(Leukemia)

( هفدهمین سال نشراتی )

تاریخ نشر : یکشنبه  ۹  جدی  ( دی) ۱۴۰۳  خورشیدی  – ۲۹ د سامبر   ۲۰۲۴  میلادی – ملبورن – استرالیا

 

سرطان خون یا(Leukemia)

 

در این مرض حجرات نرمال خون یعنی کره ویات سفید، کره ویات سرخ خون و صفحات دمویه همه مصاب سرطان میگردند از باعث اینکه حجرات سرطانی در مغز استخوان به شکل غیرعادی مقدار زیادی سلول های خونی را تولید مینمایند. که این نوع سلول های خونی با سلول های خونی نرمال و عادی بسیار متفاوت میباشند. به عبارت دیگر لوسیمی یعنی افزایش سلول های نارس و غیرطبیعی در مغز استخوان و خون میباشند که از باعث موجودیت آنها در مغز استخوان توانایی تولید سلول های سالم در داخل خون کاهش میابد. این سلول های غیر طبیعی در خون شروع به رشد غیر قابل کنترول نموده و موجب اختلال در عملکرد طبیعی در وجود میگردد. چون مرض لوسیمی یک مرض بدخیم اعضای خون ساز در بدن است و یک سرطان شایع در بدن بوده که سیستم مغز و استخوان ها و سیستم لنفاوی را تحت تاثیر خود قرار میدهند. که در نتیجه وظایف گلبول های قرمز که وظیفه اوکسیجن رسانی به بافت های بدن را دارد و پلاکت های خونی که از لخته شدن خون جلوگیری می نمایند در وظایف نرمال آنها اثر نهایت خراب و منفی را بوجود می آورد. روی همین علت میباشد که در تمام انواع لوسیماها مریضان مصاب، کم خون میباشند و اختلال انعقاد خون نزد شان موجود میباشد.

علایم و نشانه های سرطان خون:

علایم و نشانه ها به نوع سرطان ارتباط مستقیم دارد، زیرا در شکل حاد و مزمن آن ازهم دیگر فرق میکنند.علایم عمومی آنها عبارت اند از: کاهش ناگهانی وزن بدن،عرق زیاد شبانه،بی اشتهایی،خستگی،ضعف عمومی،تورم غدوات لنفاوی،دردهای استخوان، کم خونی، خون ریزی لثه ها  و خون بینی متکرر، مبتلا شدن به امراض عفونی، نفس تنگی، سرگیجی، احساس سرما خورده گی و بزرگی کبد وطحال، لکه های قرمز در زیر پوست و درد قفس سینه را میتوان یاد آور شویم.

در نوع سرطان مزمن نزد کهن سالان خون از حالت نرمال خون کرده غلیظ تر شده و گاهی سبب سکته های مغزی میگردد. ضمناً سطح کلسیم در خون شان بلندتر بوده و نارسایی های کلیوی و عفونت های شدید نزد آنها به مشاهده می رسد.

 

انواع سرطان خون:

سرطان خون به چهار نوع طبقه بندی شده است:

۱_سرطان لوسیمی حاد لنفوئیدی ها .(ALL)

۲_ لوسیمی حاد میلوئیدی.(AML)

۳_ لوسیمی مزمن لنفوئیدی ها .(CLL)

۴_ لوسیمی مزمن میلوئیدی.(CML)

که هر نوع آن به ذات خود یک بخش مهم طبی را تشکیل داده است.

نوت:

در باره علت اصلی سرطان خون تا کنون بطور مشخص کدام معلومات بدسترس ما نمی باشد و عقیده براینست که این مرض از ترکیب یک سلسله عوامل محیطی وژنیتیکی بوجود آمده و این موارد در آن ذیدخل میباشند: مواد شیمیایی و سمی، قرار گرفتن در معرض اشعه ماورای بنفش، تاثیر مواد هسته وی، آلوده گی هوا و در جمله عوامل محیطی در چاپان واقعات آن بعد از بم اتومی در هیروشیما زیاد دیده شده و برعلاوه سگرت، الکول، امراض ویروسی، سوابق ارثی فامیلی را میتوان یاد آور شویم. سرطان خون به صورت عموم به شکل حاد آن نزد اطفال بیشتر نسبت به شکل مزمن آن که در نزد کهن سالان به مشاهده رسیده، وجود دارد. فعلاً در کشور آمریکا سرطان خون اطفال در حدود%۸۰ بوده وضمناً قابل تداوی میباشد. چون به شکل حاد میباشد، اگر تداوی و تشخیص در مراحل اولیه صورت بگیرد واقعات مرگ و میر خیلی نادر میباشد. در قسمت تداوی امروز از روش های ذیل کار گرفته میشود: رادیوتراپی، شیمی درمانی، پیوند مغز استخوان و پیوند سلول های بنیادی. در پهلوی این میتود های تداوی کاهش وزن، فعالیت های یومیه منظم و تشخیص به موقع درست و عاجل خصوصاً در نوع حاد آن تقریباً واقعات مرگ و میر را تا اندازه محدود ساخته البته رژیم غذایی طبی نیز در این مورد ذیدخل میباشد.

با احترام :

داکتر علیشاه جوانشیر

سیدنی- آسترالیا

 

یک پاسخ به “سرطان خون یا(Leukemia)”

  1. admin گفت:

    جناب داکتر صاحب جوانشیر عزیز از مطلب بسیار عالی ، ارزنده و مفید تان ممنونم ، بامید رسیدن مطالب صحی دیگر ، سعادتمندی
    وکامگاری جنابعالی را تمنا دارم.
    باعرض حرمت
    قیوم بشیر هروی

دیدگاه بگذارید

لطفاً اطلاعات خود را در قسمت پایین پر کنید.
نام
پست الکترونیک
تارنما
دیدگاه شما