۲۴ ساعت

20 فوریه
۱ دیدگاه

نفس تنگی ها و انواع آن

( هفدهمین سال نشراتی )

تاریخ نشر : پنجشنبه   ۲ حوت  ( اسفند ) ۱۴۰۳  خورشیدی – ۲۰ فبروری   ۲۰۲۵   میلادی – ملبورن استرالیا

نفس تنگی ها و انواع آن

از جمله علایم مشخص این مرض تنفس صدادار،تنگی سینه،کوتاهی تنفس و سرفه میباشد. که نشان دهنده آن است که مجرای هوایی یک اندازه تنگ شده و هوا نمی تواند به شکل نرمال داخل شُش گردیده و دوباره از آن خارج گردد. یعنی اولین علامت نارسایی قلب را در قسمت عدم توانایی در قسمت پمپاژ مقدار کافی خون برای رفع نیازمندی های بافت ها و آکسیژن تازه و مواد غذایی لازمه تشکیل میدهد. زیرا در این مورد قلب و شُش هردو در قسمت انتقال آکسیژن به بدن و خارج کردن کاربن مونو اکساید از بدن ارتباط مستقیم دارد که از عدم کفایه وظیفه یی این دو سیستم نزد مریض نفس تنگی بوجود می آید.

علایم مهم نارسایی های قلبی عبارتند از: سرفه های خشک و مرطوب که بعضاً حاوی اخلاط کف آلود هم میباشد. ضمناً یک اندازه کبودی در لب ها و ناخن های مریض مصاب مشاهده می گردد.مریض یک اندازه رنگ پریده داشته، جلد آن قدری سرد و در پاها و دست های خود یک اندازه پندیده گی (تورم) دارد که  باعث تراکم مایعات میباشد. در جمله اسباب و عوامل این مرض نکات ذیل ذیدخل اند: مسائل آلرژی، مصمومیت در مقابل گاز کاربن مونو اکساید، آلوده گی هوا، گرد و خاک، پولن گل های موسمی، دود غلیظ، هوای سرد، سرماخورده گی، استرس و از همه مهمتر نارسایی های قلبی و ریه وی  شامل میباشند. فعلاً در این باره فقط از چند نوع مهم آن به اندازه محدود یادآوری می گردد:

یک نوع نفس تنگی که  در حالت استراحت ویا خوابیدن نزد مریض بوجود می آید بنام اورتوپنیا یاد می گردد. مریضان مصاب به این نوع مریض گاهی حملات نفس تنگی نزد شان در شب بوجود می آید و زیادتر نزد مریضانی ملاحظه می گردد که قبلاً یک اندازه نارسایی قلبی و ریوی  داشته  باشند. مریضان در نیمه های شب با یک حالت خفقان از خواب بیدار و یک احساس نفس تنگی شدید می نمایند که بعد از یک مدت کم برای اینکه دوباره به خواب بروند مجبور میباشند که زیر سر خود دو یا سه عدد بالش را بگذارند که با این عملیه یک اندازه مایعات که در اطراف شُش ها تجمع نموده بود دوباره برطرف میگردد.

یک نوع دیگر نفس تنگی ها در مریضان (Pulmonary disease) مشاهده می کنیم مریضان مصاب این نوع نفس تنگی ها در نیمه های شب با یک حالت خفقان شدید از خواب بیدار شده و فوراً خود را به نزدیک ترین کلکین یا پنجره اطاق خواب خود رسانیده و شروع به نفس کشیدن های عمیق و پی در پی می کنند تا یک اندازه یی نفس تنگی شان بهبودی حاصل نماید. چون این دسته مریضان نیز قبلاً مصاب به امراض قلبی و ریوی  بوده اند آب هایکه در اثر پندیده گی در پاهای آنها جمع شده بود آهسته آهسته ازطریق دوران در طول شب به طرف شُش های مریض نقل مکان مینماید که سبب خفقان مریض می گردد. مریض در خواب فکر می کند که در بین آب غرق شده است.

 یک نوع دیگر نفس تنگی ها در نزد مریضان بارانشیت های مزمن میباشد در این نوع مریضی همچنان مریضان در نیمه های شب از خواب با یک خفقان شدید بیدار شده و فوراً شروع به سرفه نمودن های پی در پی مینمایند تا نفس تنگی شان بهبودی حاصل نماید. در اثر این سرفه ها یک اندازه  اخلاطه و بلغم از ریه های شان و گاهی یک اندازه لکه های خونی نیز مشاهده میشود. مریضان مصاب این نوع نفس تنگی اکثراً: تنفس صدادار، تنگی سینه و کوتاهی تنفس داشته میباشند. یک نوع نفس تنگی دیگر هم وجود دارد که گاهی حملات آن در نزد مریضانی بمشاهده می رسد که با گرفتن اسپری های مخصوص که  باز کننده های طروق تنفسی میباشند، نفس تنگی شان بهبودی حاصل مینماید.

نوت:

یک سلسه تمرینات تنفسی وجود دارد که خیلی مفید میباشد و بنام (   Breathing Exercises) یاد می گردد، این طریقه برای تمامی مریضان که به مرض نفس تنگی مصاب اند خیلی مفید است.طوریکه مریضان به آرامی یک اندازه هوا را داخل شُش های خود نموده و آنرا کمی نگه می دارد و بعد خارج می کنند که با این طریقه میتوانند یک آکسیژن را در قفس سینه خود افزایش بدهند طریقه دیگر تمرینات  پیاده روی نسبتاً سریع تر اقلاً ۲۰ تا ۲۵ دقیقه درصورت امکان بسیار مفید است. طریقه دیگر هم وجود دارد که تنفس شکمی میباشد که با این طریقه شکم پرده حجاب عاجز خود را تقویت می بخشد که همه تمرینات را روزانه سه مراتبه اجرا نمایند.

یادداشت:

اشخاصیکه به سگرت عادت دارند، هرچه زودتر باید آنرا ترک نمایند. زیرا سگرت یک سلسله محدودیت ها را در سیستم تنفسی بوجود می آورد که باعث تنگ شدن مجرای تنفسی می گردد و تدریجاً باعث نارسایی های قلبی و ریه وی  می گردد و عواقب بد و نهایت مخرب حیاتی  را دارد.

به امید صحت و سلامتی هرچه بیشتر شما عزیزان!

با احترام:

داکتر علیشاه جوانشیر

متخصص امراض داخله

سیدنی _ آسترالیا

 

 

یک پاسخ به “نفس تنگی ها و انواع آن”

  1. admin گفت:

    جناب داکتر صاحب جوانشیر عزیز از معلومات ارزنده و مفید تان ممنونم ، به امید صحتمندی ، سرفرازی و کامگاری شما امیدارم که مطالب زیبای صحی شما مرتبا برای ما برسد.
    باعرض حرمت
    قیوم بشیر هروی

دیدگاه بگذارید

لطفاً اطلاعات خود را در قسمت پایین پر کنید.
نام
پست الکترونیک
تارنما
دیدگاه شما