روز جهانی آزادی مطبوعات را گرامی میداریم
تاریخ نشر جمعه ۱۴ ثور ۱۳۹۷ – چهارم می ۲۰۱۸– هالند
روز جهانی آزادی مطبوعات را گرامی میداریم
مطابق به فیصله مجمع عمومی ملل متحد در سال ( ١٩٩٣ م ) از سوم می بحیث روز جهانی مطبوعات تجلیل میگردد.
آزادی مطبوعات و رسانه ها از اصول بنیادی حقوق بین المللی معاصر محسوب میگردد که اساسات ان در منشور ملل متحد ، اعلامیه جهانی حقوق بشر ( ماده نزدهم ) مسجل گردیده و قطعنامه (١٩۴۶ م ) آزادی اطلاعات را بمثابه حق بنیادی تسجیل و مکلفیت دولت ها را درزمینه مشخص ساخته است .
سومین کنگره یونسکو بر حق ازادی عقیده و بیان و دسترسی به اطلاعات از طریق مطبوعات و رسانه ها ، در قرن ( ٢١ ) تاٌکید و تحقق آنرا در رشد مطبوعات ، رسانه و گسترش روزنامه ها و جراید ازاد و مستقل ، ممکن خوانده است .
سابقه مطبوعات در افغانستان و با نشر ( شمس النهار- ١٨٧٣ م ) به حدود یک و نیم قرن میرسد و طَی این دوران مد و جذر های داشته است و در یک دهه اخیر ما شاهد رشد بیسابقه کمی آن میباشیم و متاسفانه در مقیاس جهان و در بین ( ١٨٠ ) کشور مقام ( ١١٨ ) را حایز میباشد . ( البته در مورد نقش کیفی ، تعهد و اثر گذاری آن سوالات زیاد مطرح است )
اهمیت مطبوعات آزاد که در ماده ( ٣۴ ) قانون أساسی افغانستان نیز بر آن تاکید گردیده است ، بمثابه رکن چهارم قدرت و مظهر دیموکراسی ، باید استقرار حاکمیت قانون را حراست و شفافیت را پاس دارد و حق دسترسی اشخاص حقیقی و حکمی را به اطلاعات ممکن بسازند و با راه اندازی ژورنالیزیم تحقیقی بر علیه فساد مبارزه و مفسدان را افشا نماید .
تجلیل ازین روز ازین جهت نیز اهمیت استثنائی کسب مینماید که ذهنیت تکفیری ، تکفیریان و اربابان جهالت ، آزادی بیان را آماج حملات شان قرار داده و تروریستان طالب و داعش حملات هدفمند و از قبل پلان شده را بر ضد خبرنگاران و اهل مطبوعات و رسانه ها انجام میدهند ، چنانچه در هفته اخیر در قند هار و خوست خبرنگاران را ترور ودر دوشنبه خونین و سیاه در کابل تا نه تن از این عزیزان را به شهادت رسانیدند که روح شانرا شاد میخواهیم . ( در هفده سال اخیر صد ها تن از همکاران مطبوعات و رسانه ها به شهادت رسیده و تا هزاروپنجصد حادثه خشونت علیه آنان به ثبت رسیده است )
اظهر من الشمس است که حمله بر ازادی مطبوعات به هدف ناکامی افغانستان و محروم ساختن ان از شاهراه صلح و ترقی ، انجام میابد و تعرض بر هر شهروند افغان و بشریت متمدن پنداشته میشود.
حمله به اهل مطبوعات و رسانه ها و عاملین آن بر طبق اصول حقوق بین المللی در ردیف جرایم ضدبشری و جنگی باید به محکمه جزای بین المللی ( ای سی سی ) ارجاع گردد و باید څارنوال موظف آن محکمه این حوادث هولناک را تحقیق نماید .
دولت باید مطابق به اسناد بین المللی که تعهد به تحقق آن دارد و منجمله بر طبق اعلامیه های یونسکو ( ١٩٩٧ م و ٢٠٠٧ م ) بخاطر امنیت و مصونیت اهل مطبوعات و رسانه ها تدابیر اضافی را اتخاذ نماید .
انجمن حقوقدانان افغان در اروپا از پیشنهاد سازمان ( نی ) که دهم ثور بحیث روز دفاع از حقوق قربانیان و دادخواهی بخاطر افشا و به محاکمه کشانیدن تروریستان جنایتکار ، مسمی گردد ، جانبداری مینماید .
با احترام
هیاٌت اجرائیه انجمن حقوقدانان افغان در اروپا
دوستان عزیز انجمن حقوقدانان افغان در اروپا ، تشکر از پیام عالی تان. بنده با شما همنوا بوده و امیدوارم که قاتلین و حامیان حملات تروریستی اخیر شهر کابل و ولایات به محاکمه کشانیده شوند و به جزای اعمال شوم شان برسند و پیشنهاد سازمان ( نی ) را در مورد دهم ثور تایید مینمایم . مهدی بشیر