۲۴ ساعت

11 ژوئن
۴دیدگاه

سرای پشاوری ها واقع شوربازار

تاریخ  نشر دوشنبه ۲۱ جوزا  ۱۳۹۷ –  ۱۱ جون  ۲۰۱۸–  هالند

سرای پشاوری ها واقع شوربازار

نوشتۀ : محترم استاد شاه محمود محمود

در مورد شوربازار قبلا” از این برگه خوانده اید که بین گذر سنگتراشی و بالاحصار کابل موقعیت دارد . ظاهرا” این بازار در زمان امیرشیرعلی خان ساخته شد. در این بازار هر صنف از اصناف کابل دوکانی داشت از قبیل بقال، بزاز ، بینه گر، بنجاره ، عطار و غیره .

سرای های مشهور سرای تجارتی عزیز و سرای صوبه و سرای پشاوری ها به رونق و شهرت این بازار افزوده بود.

از تاجران آن وقت دو سرای اولی الذکر میتوان از شیرجان آرتی، فقیر جان ،اغا عبدالرحمن، حاجی شمس الدین، حاجی عبدالروف، حاجی عبدالرحیم، عبدالعزیز لندنی، حاجی عبدالحمید و بایی صوبه نام برد.
اما سرای پشاوری ها که حاجی غلام نبی، حاجی غلام نقشبند و حاجی غلام حیدر ازمشهور ترین تاجران آن سرای بودند اموال هند و آسیای مرکزی را دراین جا به فروش میرساندند .
با گذر از این سرای بازار بوت فروشی میرسید. بوت های زنانه از چرم سبز و بعضا” گلاباتون دوزی ساخته میشد. قسمت اخیراین بازار ؛ گذرسنگتراشی نام داشت .گویا از تخته پل تا سنگتراشی ؛ شوربازار موقعیت داشت . شوربازار مانند چهار چته از آغاز تا انجام سرپوشیده بود .
اورسی های قدیم در گوشه و کنار شهر کابل به خصوص در گذر شوربازار و منازل و خانه های طاقچه دار با رنگ های سفید سبک به خصوص وطن ما را نمایندگی دارد.

 

۴ پاسخ به “سرای پشاوری ها واقع شوربازار”

  1. admin گفت:

    برادر محترم و دانشمند گرامی جناب آقای شاه محمود محمود ، ضمن عرض سلام طاعات و عبادات تان قبول درگاه حق . تشکر از این که لطف نموده اید در مورد معرفی سرای پشاوری ها زحمت کشیده اید. بنده سالهای زیادی در کابل زندگی نموده ام ، متاسفانه تا کنون این نام را نشنیده بودم و فقط سرای احمد شاهی در کوچه مندوی و سرای شازده یا شهزاده که نزدیک مسجد پل خشتی بود و صرافی ها در آنجا بود و خرید وفروش و حواله پول های خارجی در آن صورت میگرفت . موفقیت تانرا میخواهم و از دوستان عزیز میخواهم که اگر معلومات بیشتر در مورد این سرا داشته باشند به اختیار نویسنده آن بگذارند.
    مهدی بشیر

  2. قیوم بشیر «هروی» گفت:

    برادر بزرگوارم جناب استاد محمود عزیز از زحمات همیشگی تان در نوشتن مطالب ارزنده جهانی سپاس ، سعادتمندی و سرفرازی شما را ارزومندم.
    با عرض حرمت
    قیوم بشیر هروی

    • برادر عزیز محمد مهدی جان بشیر را تشکر و سپاسمندم . طاعات و عبادات شما همچنان مقبول خداوند متعال باشد . همیشه مدیون لطف و محبت دانشمندانه و عالمانه شما هستم . کابل برعلاوه مرکز سیاسی کشور مان است بلکه در طول تاریخ مرکزیت تجارتی داشته است اموال هند به اسیای مرکزی و فارس و برعکس آن از طریق کابل به هندوستان میرسید. طبعا” سرای های متعدد دراین ولایت وجود داشته است . به خصوص بعد از گورگانی های و شخص بابر که از کابل به طرف هند رفت . در خاطرات بابر کابل را مرکز تجارت و مرکز بزرگترین اقوام دانشته است . سرای های متعددی در گرد و نواج مسجد پل خشتی ، شوربازار ، سراجی و دروازه لاهوری موجود بود همچنان سرای ها داخل مندوی کابل را ضمیمه یک مطلب در گذشته از طریق ف ب که قبلا” در بخش سرای ها معرفی شده است .
      در پایان یکبار دیگر از حضور و انتشار دوباره مطالب بنده در سایت ۲۴ ساعت سپاسگزارم دست تان درد نکند و ارزومندم دوستان و هموطنان در بهبود مطالب ، نظریات خویش را با ما شریک بسازند . سرفرازی تان را ارزومندم

    • برادر عزیز قیوم جان بشیر هروی شاعر وارسته و انسان فرهیخته را تشکر و سپاسگزارم . گذر و حضور تان برایم ستودنی است حسن نظر تان را میستایم سرفرازی و بهروزی تان را میخواهم

دیدگاه بگذارید

لطفاً اطلاعات خود را در قسمت پایین پر کنید.
نام
پست الکترونیک
تارنما
دیدگاه شما