معرفی یک اثر تحقیقی
تاریخ نشر یکشنبه ۲۰ میزان ۱۳۹۹ – ۱۱ اکتوبر ۲۰۲۰ هالند
معرفی یک اثر تحقیقی
کتاب دموکرسی اسلامی ونقشهء صلح در خاور میانه ، مجموعه ء ازیک کار تحقیقی می باشد که توسط دوست گرانمایه داکتر فرید یونس به زبان انگلیسی در امریکا به زیور چاپ آراسته شده است.
من قسمتی از این کتاب را مطالعه نمودم و آنرا مجموعهء یافتم ارزنده که تااکنون شاید کمتر چنین اثری در جهان اسلام تقدیم شده باشد. کتاب مذکور دربردارندهء فصول و عناوین زیادی می باشد که می توان از فصل های مهم آن بطور خلاصه یادآوری نمود بدین نهج:
- سوء تفاهم از بعضی مفاهیم اسلامی.
- پیچ و مهره های نظام اسلامی.
- حکمرانان اسلامی امروز.
- یک چشم انداز جدیدی از اسلام.
- دموکراسی اسلام در عمل.
داکتر فرید یونس استاد سابق دانشگاه ایالتی کالیفرنیا که در آن دانشگاه جامعه شناسی و انسان شناسی فرهنگی در خاور میانه را تدریس می کرد، بیش از بیست وپنج سال است که در کنار کارهای رسمی دررسانه های افغان امریکایی به عنوان یک برنامه ساز موفق به گویندگی پرداخته و همچنان سهم دیگری در مطالعات اسلامی و حقوق زن هم سهم بسزایی داشته که می توان از آثار دیگر او برابری جنسیتی در اسلام اصول جامعه شناسی و روانشناسی اسلامی و غیره یادآور شد. او یک طرح آموزشی و پرورشی برای امنیت و اقتصاد تحت عنوان SEE تدوین نموده است که با دعوت کنگرهء امریکا آن طرح را در مجلس نمایندگان امریکا ارائه داشته است.
مولف با تشویق همکاران و دوستان خود در سراسر جهان ، بطور خستگی نا پذیر تلاش نمود تا بدون تحمیل اسلام به مردم طرح جدیدی را براساس ارزش های اسلامی برای افغانستان پیشکش نماید که تکمیل کار تحقیقی او ده سال را برداشته و امیدوار است تا این طرح اوبرای همه کشور های اسلامی مورد پذیرش قرار گیرد تا به یاری خداوند متعال صلح و عدالت در سراسر جهان تامین گردد.
نویسنده این اثر را با نگارش یک آیه از قرآن مجید با ترجمه ء آن اینکه: ( وقتی بین مردم قضاوت میکنی با عدالت قضاوت کن) واین کتاب رابه داکتر عبدالغفور (روان فرهادی) شخصیت علمی و دانشمند شناخته شده ء جهان اسلام که تشویق و نصایح سودمند او در خواندن منابع مختلف اسلامی و روشنگری اش درزمینه فوق العاده ارزشمند بوده است اهدا نموده است.
نگارنده از متن کتاب بطور خلاصه چنین برداشت نمود اینکه: بسیاری ازمحققان دموکراسی را با اسلام را ناسازگار دانسته اند در حالیکه تاریخ نشان داده است که مسلمانان از یکهزار و چهار صد سال پیش در داشتن یک نظام دموکراتیک پیشگام بوده اند ، واین کتاب این واقعیت را نشان می دهد که ملت های مسلمان می توانند براساس آموزه ها و اصول اسلامی به ایجاد یک نظام سیاسی دموکراتیک بپردازند.
دموکراسی یک نظام سیاسی است که نه تنها خواسته های سیاسی یک ملت را ، بلکه خواسته های فرهنگی را نیز برآورده می نماید. برای تطبیق دموکراسی بالای ملت باید ارزش ها و خواسته های فرهنگی نیز باید مورد توجه قرار داد تا این موضوع با فرهنگ مردم همسو شود. اکنون زمان آن رسیده است که ملت های مسلمان سیستمی را اتخاذ نمایند که نیازمندی های همه مسلمانان وغیر مسلمانان به طور یکسان به منظوررسیدن به صلح وعدالت برای همه برآورده شود.
نکته ء را که باید یادآوری نمود این است اینکه دونفرازدانشمندان ما نقد های را قبل از نشربر پوشه ء این اثر نگاشته اند چنانچه ، داکتر اخلاق استاد فلسفه و اسلام شناسی درامریکا این اثررا یک تحقیق همه جانبه ضد تند گرایی و حقوق زن در عصر حاضر دانسته و همچنان پروفیسور عزیز الرحمن حکیمی استاد اسبق دانشگاه مادرید در هسپانیه اثر را یک چشم انداز در مطالعات اسلامی عصر حاضر به قلم آورده است .داکتریونس در مقدمه اش نگاشه است که مسلمانان اولین جامعه ء بدون تمایز طبقاتی بودند که ارزش های دموکراتیک رااز ۱۴۰۰ سال قبل معرفی کردند ، همچنان اظهار داشته که اسلام یک دین سالاری یادیکتاتوری نیست و بسیاری از مردم ماهیت واقعی نظام سیاسی اسلامی را اشتباه شنیده اند. در بحثی هم او نگارش این کتاب رابراساس قرآن و حدیث پیامبر (ص) ارائه نموده در آن حقوق همه اقوام ، مذاهب ، زن و مرد را مساوی می داند و با یک تعریف جدیدی که از سیکولاریزم دارد به باور او همه سیکولاررا بطور حتم نباید بی دین معرفی نمود.
با ذکر مراتب فوق قابل تذکر می دانم اینکه شایع ترین تعریف دموکراسی را که مطابق معنی لغوی این واژه است ، ابراهام لیکلن ارائه داده است << دموکراسی حکومت مردم برای مردم به وسیلهء مردم >> و این تعریف شاید مفهومی عاری از ابهام به نظر آید، اما با مطالعه ء تاریخ اندیشهء دموکراسی پیچیده و حاکی از دریافت های متضاد است درین تعریف واژه ء مردم سه بار به کار گرفته شده است ولی مردم چه کسانی هستند؟ استنباط از کلمهء مردم در ادوار تاریخ با تطور و تغییر همراه بوده است. بزرگانی چون سید جمال الدین افغانی براین اندیشه گرایش داشت و همچنان در جهان اسلام کسانی دیگر بروفاق اسلام یا دموکراسی تلاش داشتند که می توان از کواکبی ، عبده و حسن البنا می توان یاد نمود و در قرن بیسستم متفکران اسلامی دموکراسی را به معنای مشارکت مردمی ، نفی استبداد ، حاکمیت قانون می دانند و تاریخ از مبانی آن ، به سازگاری اسلام با دموکراسی معتقد اند ازجمله شهید مطهری قایل بوده که حق تعیین سرنوشت و حق حاکمیت هیچ منافاتی با دین ندارد ودموکراسی با دین سازگار است.
من نشر این اثروزین راکه اولین اثر تحقیقی است در جهان اسلام به جناب داکتر صاحب فرید یونس تبریک گفته ، بدینوسیله پیشنهاد می نمایم تا این مجموعه تحقیقی توسط خود شان یا دیگر دانشمندان به زبان فارسی هم ترجمه گردد تا آنانیکه به لسان انگلیسی مسلط نمی باشد ازمطالعه ء آن مستفید شده بتوانند. دوستانی که خواهان مطالعه ء نسخه ء انگلیسی آن باشند می توانند کتاب مذکوربا سیرچ نمودن نام آن از امازون دریافت کنند.
نصرالدین سلجوقی
ضمن عرض تبریک به جناب محترم داکتر فرید یونس ، موفقیت بیشتر شانرا آرزو میکنم. تشکر از دانشمند محترم آقای نصرالدین سلجوقی و معرفی این کتاب با ارزش. مهدی بشیر
باسلام و سپاس از نشر فوری این مطلب. صحت و موفقیت مزید جناب شما را از خداوند متعال استدعا دارم. روح شادروان علی اصغر بشیر هروی که از دوستان نزدیک پدر مرحوم من بودند شاد.
با سپاس از جناب سلجوقی عزیز چاپ این اثر گرانسنگ را به جناب دکتور فرید یونس تبریک عرض نموده ، مؤفقیت مزید شانرا آرزومندم.
باعرض حرمت
قیوم بشیر هروی
ملبورن – آسترالیا