۲۴ ساعت

25 اکتبر
۱ دیدگاه

سودان به اسراییل می پیوندد

تاریخ نشر  یکشنبه چهارم  عقرب  ۱۳۹۹ – ۲۵  اکتوبر ۲۰۲۰ هالند

توافق روزهای اخیر سودان با اسراییل در پیوند به امرعادی سازی روابط، بین این دو کشور می تواند دست آورد نسبتا کلانی را برای دونالد ترامپ، رییس جمهور ایالات متحده امریکا تشکیل دهد، که در آستانه ی انتخابات ریاست جمهوری به رای دهنده گان امریکایی پیشکش نماید.

 سودان به دنبال امارات متحده ی عربی و بحرین، سومین کشوری است که روابط خود را با اسراییل عادی میسازد و به گفته ی دونالد ترامپ پنج  کشورعربی دیگر نیز برای پیوستن به این روند آماده گی می گیرند. جمهوری عربی مصر نیز در سال ۱۹۸۰ به چنین اقدامی دست زده بود.

به رسمیت شناختن اسراییل از سوی خرطوم و پشت برگرداندن این کشور داری اعتبار کلان اسلامی به فلسطین هم باور مذهبی اش، از جمع زد و بند ها و معامله هایی می باشد که اهداف سیاسی ـ اقتصادی پیدا و پنهانی را در قبال دارند.

با عقد این قرار داد، اسم سودان از فهرست کشو های حامی تروریزم ایالات متحده ی امریکا حذف میگردد و راه های دریافت مساعدت های اقتصادی از امریکا به روی این کشور باز شوند. اما مساله ی حذف اسم سودان را باید کنگره امریکا تایید بدارد، تا جنبه ی اجرایی حاصل کند. وعده ی فوق زمانی داده شد که سودان مبلغ ۳۳۵ میلیون دالر را به حساب خانواده های امریکایی قربانی تروریزم منتقل نمود.

دونالد ترامپ هم که در این روز ها خیلی تلاش می کند، برای پنهان سازی ناتوانی خود در مهار ویروس کرونا و موجودیت موجی از نارضایتی های نژادی، برای رای دهنده گان امریکایی دست آوردی پیشکش نماید، از این روند ها خیلی سود می برد، تا سرحدّی که ابراز امیدواری می کند، عربستان سعودی نیز به زودی به این روند به پیوندد و اسراییل را رسمیت بشناسد.

روابط امریکا و سودان زمانی به سوی تیره گی رفت که حکومت اسلام گرای عمر البشیر سودان را به جایگاه گروه های جهادی اسلام گرا، مبدل ساخت و به گروه القاعده اجازه داد تا در خاک این کشور بماند.

 از این جهت ایالات متحده سودان را در فهرست کشور های حامی تروریزم قرار داد.  هرچند سودان در اثر فشار های ممالک همسایه و اعمال تحریم های مالی، سه سال بعد مجبور گردید، بن لادن را از کشور اخراج کند. اما با این هم بنا بر موجودیت یک سری از ملاحظات دیگر، نظیر نقض حقوق بشر و معضل دارفور، امریکا این کشور را از فهرست یادشده بیرون نکرد.

پیوستن سودان به اسراییل و خارج شدن نام این کشور از فهرست ایالات متحده ی امریکا در سطح منطقه واکنش هایی را به همراه داشته است.

 بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسراییل که در روز های اخیر با تظاهرات و ابراز نارضایتی های مردم روبر بوده به خلاف کاری های  چون، کلاه برداری، نقض اعتماد و رشوه ستانی متهم میباشد، به رسمیت شناختن اسراییل، از سوی کشور های عربی را یک پیروزی کلان در سیاست خارجی ترامپ ارزیابی می کند و خطاب به کشور های یادشده میگوید:

ـ  ما باید همکار هم باشیم. ما همه برای آینده ی  بهتر همه ی مان کار میکنیم.  چون ما در یک جهان دیگری قرار داریم.

از سوی دیگر فلسطینیان این فیصله را محکوم میکنند و آن را یک اقدام نادرست و ناقض حق خود می دانند. از دیدگاه فلسطینی ها این اقدام در خط نقض تصمیم اجلاس سران عرب و پنجمین طرح صلح اعراب، پذیرفته شده در اجلاس های عربی، اسلامی و همچنان قطع نامه ی ۱۵۱۵ شورای امنیت سازمان ملل نیز قرار دارد.

جنبش اسلام گرای حماس که بر نوار غزه حاکمیت دارد، این توافق را تهدیدی برای فلسطینی ها ارزیابی میکند و متذکر می شود که این تصمیم نه فقط به هدف فلسطینی ها آسیب میرساند، بلکه همچنان بر منافع سودان نیز زیان وارد می کند. جمهوری اسلامی ایران هم اقدام اخیر سودان را یک عمل شرم آور توصیف کرده است. اما این تصمیم در درون کشور سودان و در بین سودانی های شهروند، با واکنش های متفاوتی به همراه بوده است. برخی ها آن را باز شدن راه رشد و انکشاف کشور و شماری هم آن را اقدام ناروا، تا مرز مخالفت با آموزه های دینی و قرآنی می خوانند.

جرمی

 

یک پاسخ به “سودان به اسراییل می پیوندد”

  1. admin گفت:

    جرمی عزیز ، تشکر از تبصره ات . مهدی بشیر

دیدگاه بگذارید

لطفاً اطلاعات خود را در قسمت پایین پر کنید.
نام
پست الکترونیک
تارنما
دیدگاه شما