چرا هزاره ها سرزمین آبایی خود افغانستان را ترک میکنند؟
همایش یک روزه درملبورن استرالیا
چرا هزاره ها سرزمین آبایی خود افغانستان را
ترک میکنند؟
تاریخ نشر یکشنبه دهم ثور ۱۳۹۱ – ۲۹ اپریل ۲۰۱۲
روز یکشنبه مؤرخ پانزدهم اپریل سال روان ، همایشی به نام چرا هزاره ها سرزمین آبایی خود افغانستان را ترک میکنند از سوی انجمن هزاره های آسترالیا در ملبورن باحضور جمعی از آگاهان سیاسی فرهنگی ، دانشجویان و دانش پژوهان این شهر برگزار گردید . این همایش یکروزه حوالی ساعت۰۰ : ۹ صبح آغاز و تا ساعت ۳۰ : ۴ عصر ادامه یافت که مورد توجه خاص اشتراک کننده گان قرار گرفت .
قبل از آغاز همایش آقایان مأمور حسن ظهیر ، محترم علی بهسودی وآقای قیوم بشیر در یک نشست فوق العاده از سوی برگزارکننده گان این همایش بعنوان هیأت مدیرهء آن برگزیده شدند.
در آغاز محترمه خانم احمدی انانسر این همایش از محترم حسین فهیمی خواست تا با تلاوت ایاتی چند از کلام الله مجید آغازگر این همایش باشند.
متعاقبآ از محترم الحاج جاوید محمدی رئیس انجمن هزاره های آسترالیا در ملبورن تقاضا نمود تا اغاز همایش را رسما اعلام کند.
ایشان ضمن اظهار خیر مقدم به شرکت کنندگان در این همایش، از چالش ها و مشکلات موجود در کشور و چگونگی وضع نا مساعد جاری در افغانستان یاد آوری نموده و طی صحبتش از حاضرین صمیمانه خواست تا در راه رسیدن به یک هدف مشخص ، مطالب را مورد غور ، بررسی قرار داده و در پایان با شرکت در گفتگو و برنامهء سوال و جواب نتیجهء مطلوب را رقم زنند.
آقای محمدی ضمن اینکه شرایط نامساعد در کشور از یکسو و جو حاکم بر سرنوشت مهاجرین از سوی دیگر نیازمند راهکار هایی است که مظلومیت مهاجرین و اخصآ ملیت هزاره را بیان کند و آرزو نمود این همایش آغاز گر نشست ها و سیمینار های وسیع تر در سطح استرالیا وحتی جهان باشد.
ایشان همچنین از محترم صدیق رهپو طرزی که مقالهء ای را در مورد موضوع مورد بحث از خارج فرستاده بودند تشکرو قدر دانی نمود.
سپس محترمه احمدی ضمن قرائت پارچه شعری در وصف وطن ، از محترم اقای رضا اندیشه یکتن از فعالین سیاسی ملبورن دعوت نمود تا پیرامون اوضاع هزاره ها در دوران حکومت کرزی ، مقاله ای را که تهیه دیده است قرائت کند. ایشان پس از معرفی مختصر خود ، در ضمینه روشنی انداخته و از مشکلات و چالش های که در برابر هزاره ها در دوران حکومت کرزی وجود دارد پرده برداشت .
دومین مقالهء تحقیقی وتحلیلی این همایش را آقای قیوم بشیر شاعر و ژورنالیست مقیم ملبورن تحت عنوان آیا هزاره بودن جرم است ؟ قرائت نمود که پیرامون وضعیت هزاره ها در زمان طالبان را به تصویر کشیده بود . وی با توجه به اوضاع نابسامان هزاره ها در زمان طالبان ، آغاز این نابسامانی را فراتر از آن مورد بحث قرار داده و از برخورد های نا بخردانه ایکه در زمان امیر مستبد افغانستان عبدالرحمن خان بر ملیت هزاره روا داشته شده بود گفتگو نمود و در اخیر به بررسی اوضاع هزاره ها در کشور پاکستان اشاره نموده و یاد آور شد که با توجه به وضع نامساعد و جو حاکم بر افغانستان و پاکستان در مورد سرنوشت هزاره ها و چگونگی علل مهاجرت شان به بیرون از افغانستان و بخصوص به کشور آسترالیا چنین گفت :
هرروز تعدادی از مردم هزاره جات برای یافتن صلح و ثبات و امنیت از یکطرف و آغاز زنده گی بهتر از سوی دیگر راهء مهاجرت به جهان غرب منجمله آسترالیا را در پیش میگیرند ، در حالیکه اکثرا میدانند که برای رسیدن به ارامش و پیدایش دوبارهء ارزش انسانی شان می بایست جان شانرا به مخاطره انداخته و از میان موج های اقیانوس ها عبور نمایند . با توجه به چنین مشکلاتی که در افغانستان دامنگیر این مردم میباشد ، دولتمردان کشور آسترالیا باید تجدید نظری در برابر قوانین سخت گیرانهء خویش وضع نموده و حد اقل سهمیه ای برای این مردم قایل شوند تا به عوض نقض قانون و ورود غیر قانونی به این سرزمین رسما وارد این کشور شوند تا بدین وسیله از حقوق شهروندی که حق هر انسان ساکن در یکی از کشور های جهان میباشد برخوردار شوند. بالاخص که درین اوخر ما شاهد قتل های زنجیره ای هزاره ها در شهر کویتهء پاکستان هستیم و روزی نیست که تعدادی به قتل نرسند ، خانه ای به آتش کشیده نشود ، طفلی یتیم نگردد ، زنی بیوه نشود ، پدری به داغ فرزند ننشیند ، مادری به ماتم اولاد نسوزد و خواهر و برادری در غم از دست دادن عزیز شان ناله ننمایند.
وی در ادامه چنین اضافه نمود:
دوستان وعزیزان !
همین دیشب در صفحات انترنیت چشمم به تصویری از هزاره های مقیم کویته افتاد که در زیر آن نوشته شده بود آیا هزاره بودن جرم است؟
حال من از مقامات محترم دولت آسترالیا و سازمان حقوق بشر این کشور این سوال را می پرسم که واقعآ آیا هزاره بودن جرم است ؟ اگر جواب مثبت است لطفا با دلایل همه پسند قناعت ما را حاصل نمایید و اگر میگویید نه ، جرم نیست ! پس چرا حقی برای این ملت قایل نمی شوید و چرا سهمیه ای جداگانه ای برای آنها در نظر نمی گیرید ، تا از یکطرف با ورود غیر قانونی خویش، تخطی از قوانین حاکم براین کشور ننمایند و از جانبی مانند سایر ساکنین روی زمین با عزت و افتخار زیست نمایند و از حقوق شهروندی لذت ببرند . به امید تجدید نظر مقامات مسئول دراین زمینه و به امید استقرار صلح و ثبات در جهان و بخصوص کشور بخون غنودهء ما افغانستان که حقوق شهروندی به معنای واقعی کلمه درآن تحقق یابد و افغانستان بحیث خانهء مشترک تمام ساکنین آن بدور از هرگونه تعصبات کورکورانهء مذهبی ، منطقه وی ، نژادی ، لسانی و سلیقه وی شناخته شود. آنشاالله
سپس محترم مأمور حسن ظهیر پیرامون اوضاع نابسامان هزاره ها در دوران مجاهدین مطالبی را به خوانش گرفت که نکات قابل توجهی در آن درج بود . او در بخشی از صحبت هایش چنین یاد آور شد بررسی وضعیت هزاره ها در دوران مجاهدین شامل ابعاد گوناگونی است که می بایست با دقت و توجه بدان نگریست .
متعاقبآ محترم واصل یکی از دانشجویان علوم سیاسی در ملبورن ، مطلبی را که تحت عنوان اینکه چراهزاره ها بیشتر بسوی استرالیا مهاجرت میکنند، تهیه نموده بود به خوانش گرفت.
بعدآ محترم آقای یوسفی یکتن از هزاره های کویته پاکستان مقیم در ملبورن با بررسی اوضاع سیاسی – اجتماعی هزاره ها در پاکستان و نقش کلیدی شان در ثبات منطقه یاد اوری نموده گفت که امروزه متأسفانه هزاره با جبهه ای عقیدتی از سوی وهابیت و سپاهء صحابه و سلفی های پاکستان روبرو شدند که اکثرآ مردم عادی قربانی این دهشت افگنی ها هستند.
سپس انانسر همایش از محترم استاد عبدالرؤف راصع پژوهشگر و منتقد ادبی مقیم ملبورن دعوت بعمل آورد تا سخنانی در مورد وضعیت هزاره ها در دوران شاهی روشنی بیاندازد. ایشان با قدر دانی از برگزار کننده گان این همایش به بررسی وضعیت هزاره ها در زمان شاهان بخصوص امیر عبدالرحمن خان، این چنین یاد نموده اضافه نمود ، یکی از دلایل حملات عبدالرحمن خان بر مردم هزاره ، تسلیم نشدن آنها در مقابل حکومت مرکزی و حفظ استقلال طلبی آنها در مقابل حکومت بود. در بخشی دیگری از سخنان خویش ایشان از نسل نو هزاره با بینش و نگرش خاص یاد نموده گفتند که امروز خوشختانه نسل نو هزاره در مسایل مختلف ادبی ، فرهنگی و تخصصات دیگر نشان دادند که مردم با استعداد و با درکی اند.
سپس فیلم مستندی از شهر بامیان به نمایش گذاشته شد و همزمان حاضرین برای صرف غذای تهیه شده از سوی میزبان دعوت شدند .
پس از صرف غذا گفتگو میان حاضرین ادامه یافت و آقایان روؤف راصع ، حسن ظهیر و قیوم بشیر به سؤالات حاضرین پاسخ ارائه نمودند . این همایش در ساعت۳۰ : ۴ عصر خاتمه یافت و حاضرین به اتفاق آرأ بر برگزاری چنین جلسات و کنفرانس ها تأکید نموده و قرار شد در آیندهء نزدیک مجالس مشابهی درین شهر صورت گیرد.
دیدگاه بگذارید